En svaghed for keramik

af 03. juni 2022

Jeg har altid elsket keramik. Både at købe det og ikke mindst at fotografere det. Nu er jeg også begyndt at lave det selv.

Alt fra askebægre til lerbuster

Helt fra barnsben har det at forme en klump ler, til alt fra askebægre til figurer, gået lige i hjertet på mig. Jeg mindes, at min lærer tog mig med ned og hente ler hos den lokale leverandør, Sorring Lervarefabrik. Atmosfæren når man gik rundt i værkstederne og så keramikerne arbejde, var smuk og spændende. Videre på HF var billedkunst mit yndlingsfag og min kære mor har stadig lerbusten jeg lavede i sine gemmer. Askebægrene er til gengæld smidt ud. Hun er tilgivet.

Men så gik der mange år med fokus på fotografering, først som hobby og sidenhen levevej. 

Fotografering af keramik

Jeg var så heldig, da Kähler genopstod, at blive booket til at hjælpe dem med at finde deres visuelle identitet samt stå for styling og fotografering af keramikken.
Det var en spændende rejse og vi fik sammen gjort Kähler Design kendt, især efter en vis guldstribet vase kom på markedet. Den bedste opgave jeg har haft for dem, var da det gamle Kählerværksted, Kählerbakken, skulle fotograferes, inden en renovering. Wauw… jeg kunne have gået der en uge og fotograferet. Der var det smukkeste støvlag over alt i rummene, efeuen havde fundet sin vej ind ad vinduerne og man kunne se for sig, hvordan keramikerne havde arbejdet der. Alt var efterladt, også kopperne på bordet i køkkenet, og der stod ufærdig keramik over alt. Vi valgte også at lave en serie billeder af den nye keramik i de fine gamle opgivelser. Her er lidt billeder fra photoshootet og der er flere billeder for Kähler Design her. 

På keramikkursus i Lønstrup

Nu har jeg så kastet mig over at lege med ler og skabe mine egne keramik kreationer.

Jeg tog i januar, da stormen Malik ramte Danmark, en tur til Lønstrup ved Vestkysten. Ud til keramiker Dorte Visby, på en gård, en spytklat fra meget stejle skråninger og et vildt hav. Det blæste så meget, at vi måtte være to om at komme ud og ind af dørene.
Her  afholdte hun et ugelangt keramikkursus, hvor man kunne lære alle de teknikker man lystede. Jeg forsøgte hjælpeløst at dreje kopper eller hvad man nu kan kalde det, det endte ud med. Pladeteknikken og nippeteknikken var mere mig, ikke så meget teknik, men “bare” leg med en klump ler. Vi lærte de grundlæggende glaseringsteknikker.
Og da stormen endelig havde lagt sig, fik vi lov at komme udenfor og lave rakubrænding. En teknik, hvor man tager den brændte og glohede keramik ud af ovnen og lægger den i en tønde med savsmuld. Fed oplevelse.

Mit eget keramik, en ny hobby

Jeg vidste ikke, da jeg meldte mig til keramikkurset, at jeg ville blive så bidt af det. Men jeg er gået all in. Vores stue er nærmest omdannet til et keramikværksted. Drejeskive og ovn har jeg dog ikke. Jeg har meldt mig ind i Kreavognen og kommer hos en keramiker i Aarhus, hvor jeg kan få masser af gode råd og glasere og brænde min keramik.

Det kan virkelig anbefales, altså at kaste sig over andre kreative områder, end det der er ens levevej. Der er ikke de samme forventninger, hverken fra en selv eller ens samarbejdspartnere. Ikke at det ikke kan være fedt, men det er også rart med projekter der ingen forventninger er til, bare afstressning og hygge.

Billeder af dine ting?

Mange har spurgt, når jeg ivrigt har fortalt om min nye hobby, må vi ikke se det du har lavet. Men man er vel blufærdig, men mon ikke, at jeg en dag, for sjov, laver en lille billedserie med noget af det, både kikserne og det jeg selv er glad for. 
I hvertfald kommer det til at optræde som regi på nogle af mine kommercielle billeder. Der skal jeg jo ikke til at spørge andre kreatører om lov til at bruge det : )

Hvis du vil se flere eksempler på vores arbejde, er det at finde på vores hjemmeside.

Og skulle du have brug for vores hjælp, er du mere end velkommen til at kontakte os.

Her kan du se de nyeste blogindlæg

Lad billederne tale

Lad billederne tale

Vi har, hos Overholdt.Photo, stor erfaring med at få billeder til at tale. Her kan I læse lidt om, hvordan vi griber det an.Den visuelle identitet,...

læs mere